Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 22 жовтня 2012 р.

TOTUS TUUS – УВЕСЬ ТВІЙ


"Іди за мною!" – звертається воскреслий Господь до Петра, обраного пасти Його вівці. "Йди за мною" – це коротке звернення Христа можна вважати ключем для зрозуміння  послання, що плине з життя нашого улюбленого папи Йоана Павла ІІ.



"Іди за мною!" У своїх листах до священиків та автобіографічних книжках Йоан Павло ІІ багато разів говорив про своє священство, яке він прийняв 1 листопада 1946 р. Він розумів священство передовсім у світлі трьох висловлювань Христа. Перше: "Не ви мене вибрали, а я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли, та щоб тривав ваш плід" (Йн 15,16). Друге: "Добрий пастир життя своє за овець покладає" (Йн 10,11). І третє: "Як мене Отець полюбив, так я вас полюбив. Перебувайте у моїй любові!" (Йн 15,9). У цих трьох висловлюванях ми бачимо серце й душу Папи. Він справді йшов всюди і не щадив сил, щоб принести плід. "Встаньте, ходімо!" – така назва його передостанньої книжки. Цими словами він будив нас з летаргічної віри, зі сну. Папа був священиком аж до кінця, бо поклав власне життя за своїх овець та за всю людську родину в щоденному жертовному служінні Церкві, особливо страждаючи в свої  останні місяці. Отак-от він став одно з Христом, добрим пастирем, який любить своїх овець. Папа, який прагнув зустрітися з кожним, який вмів вибачити і перед усіма відкрити своє серце, також і сьогодні промовляє до нас словами Господа, щоб ми перебували у любові Христа.
"Іди за мною!" У липні 1958 р. для молодого священика Кароля Войтили розпочався новий етап подорожі з Христом і за Христом. Вирушаючи з групою молоді на канікули на Мазури, він мав в кишені із собою лист від Примаса Польщі кардинала Вишинського, який запрошував його на зустріч. Войтила міг здогадатися, про що йшлося: він мав бути призначений єпископом-помічником у Кракові. Покинути академічний світ, зректися близького і стимулюючого контакту з молоддю, відмовитися від інтелектуальних зусиль пізнання та інтерпретації таємниці, що нею є людина, та передачі світові християнської інтерпретації людського буття – все це мусило мати вигляд втрати себе самого. "Іди за мною!" Кароль Войтила прийняв це призначення, бо чув у поклику Церкви голос Христа. "Іди за мною!" У жовтні 1978 р. кардинал Войтила знову почув голос Господа. Знову повторився діалог з Петром: "Симоне Йонин! Чи любиш мене? (...) Паси мої вівці" (Йн 21,16). На питання Христа: "Каролю, чи ти мене любиш?", – архієпископ  Краківський з глибини серця відповів: "Господи, ти все знаєш, ти знаєш, що тебе люблю" (Йн 21,17).
Любов до Христа була домінуючою силою в житті Святішого Отця. Про це знає кожний, хто бачив, які він молиться, чи чув, як він проповідує Боже Слово. Завдяки цьому глибокому закоріненню в Христі він міг нести тягар, який переважає людські сили: бути Пастирем Христової вівчарні, Його Вселенської Церкви.
"Іди за мною!" Доручаючи Петрові пасти його вівці, Христос водночас заповідав його мучеництво. Під час Тайної Вечері Ісус сказав: "Куди я іду, ви піти неспроможні". Каже до нього Симон Петро: "Господи, куди ж ідеш?" Відказує йому Ісус: "Куди я йду, неспроможен єси зо мною нині йти. Аж потім підеш за мною" (Йн 13,33.36). Тільки після воскресіння надійшло оте "потім". Пасучи Христові вівці, Петро входить у пасхальну таємницю, наближається до хреста та до воскресіння. Христос говорить: "Коли ти молодший був, то (...) ходив куди сам бажав. А як постарієшся, то руки свої простягнеш, і підпереже тебе інший та й поведе, куди ти не схочеш" (Йн 21,18). У першому періоді свого понтифікату  Святіший Отець, тоді ще молодий і сповнений сил, подорожував аж на самий край світу. Проте пізніше він все глибше входив у єдність страждання з Христом, щоразу краще розуміючи правду цих слів: "підпереже тебе інший". І саме в цій єдності зі страждаючим Христом він невтомно проповідував Євангеліє. Папа страждав і любив у єдності з Христом і тому послання його страждання і його мовчання було таке промовисте і плідне.
Святіший Отець побачив найчистіший відблиск Божого Милосердя у Божій Матері. Він, який втратив матір у дитинстві, тим паче покохав небесну Матір. Почув слова розіпятого Христа, які були ніби скеровані до нього: "Ось матір твоя". І зробив так, як улюблений учень: прийняв її до глибини свого серця – Totus Tuus. Від цієї Матері він вчився бути схожим на Христа.
У памяті залишиться та хвилина, коли в останню Великодню неділю свого життя Святіший Отець, позначений стражданням, ще раз з’явився у вікні Апостольського Палацу, щоби востаннє дати своє благословіння Urbi et Orbi. Можемо бути певні, що наш улюблений Папа і зараз стоїть у вікні дому Отця, бачить нас і благословляє нас.

Виголошено під час похорону папи Йоана Павла ІІ 8 квітня 2005 р.

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар