Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 14 серпня 2012 р.

МІСЦЕ ПРИМИРЕННЯ


Буває, що темп життя захоплює так, що вже й не знаєш, задля чого ти є покликаний Богом до життя. Буває, вдарять у спину так сильно, що саме слово "пробачити" здається святотатством. В ці миті наш внутрішній світ нагадує заплутаний клубок з переконань, емоцій, відчуттів та поранень, який в змозі розв’язати тільки Господь. Треба лише знайти місце, де Він промовлятиме в тиші серця. І одне з таких місць в Україні – це Унів.



Унівська Лавра знаходиться відносно недалеко від Львова. Зважаючи на природні умови, це місце просто мусило стати духовним центром – коли потрапляєш до Унева, то бажання побути в тиші перед Богом приходить саме собою. Лавра немов заховалась серед лісу та гір, які своєю величчю охороняють її спокій. Студити, братія Унівської обителі, опікуються як місцевими мешканцями, так і численними паломниками, які приходять та приїздять до Унева протягом цілого року.
Святоуспенська Унівська Лавра – перлина українського Прикарпаття. Ніхто нині точно не скаже, коли вона була заснована. Але вже в XIV ст. Унів був визначним духовним оплотом Галичини. Минуло понад два сторіччя – і першу Лавру було спустошено та зруйновано під час одної з татарських навал. Відродив її Олександр Ванько Лагодовський. За переданням, він був чудесно зцілений за посередництвом Богородиці, яка вказала йому на цілюще джерело води.


Весь цей час насельники Лаври сповідували православ’я, натомість 1700 року монастир прийняв Берестейську Унію та став греко-католицьким. Отці-студити, які є в Уневі нині, сформували свій устав саме тоді. Адже вони і до того часу жили за стародавніми монашими правилами,що формувалися від V ст. в Константинополі при церкві св.Йоана Хрестителя, що її побудував багатий чоловік на ім’я Студій, заснувавши тут монастир. Студійське монашество у богослужбовому відношенні було зразком для Візантії. Золотою добою для нього було IX століття, коли ігуменом монастиря був преподобний Теодор Студит. До Київської Русі студійські устави потрапили 1073 року, коли чернець Михайло привіз їх сюди та передав преподобному Теодосію Печерському. Так цей устав поширився на всі монастирі Русі, але не втримався тут.
…До відродження студитів в Україні спричинився митрополит Андрей Шептицький разом зі своїм братом Климентієм. Історично Унівська обитель тоді вже була резиденцією галицьких митрополитів – але митрополит Андрей повернув сюди монахів Студійського уставу. Вона стала головним домом монастирів Студійського уставу і отримала статус Лаври.
Довоєнний розквіт, добре господарство, багате духовне життя… З приходом "совєтів" все це довелося забути. Комуністичний вирок Уневу – стати місцем мучеництва, концентраційним табором для католицького духовенства, яке відмовилося від "послуху" новій владі та не зрадило вірі, зокрема – через прийняття православ’я. Студити розділили з УГКЦ долю підпілля, частково – воскресли за кордоном. За цей час Небо осягнули брати Шептицькі – Слуга Божий митрополит Андрей – 1944 року, бл.Климентій – 1951 року.
Вперше після підпілля церковні дзвони залунали в Уневі на Різдво 1991 року. За рік храми та монастирі були повернені студитам, почалося будівництво нових святинь. Нині Унівська лавра є не лише духовною коштовністю України, а й місцем, де кожен з нас може особисто зустріти та почути Бога в цій благословенній тиші прикарпатських лісів…

Анця КУШНИЦЬКА

В матеріалі використано дані з офіційного сайту Святоуспенської Унівської Лаври http://studyty.org.ua

ФОТО:

Святоуспенська Унівська Лавра

Унівська ікона Пресвятої Богородиці


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар