Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 17 серпня 2012 р.

ПРОПОВІДЬ В ІНТЕРНЕТІ


Чи був би сьогодні Ісус блогером? Думаю, що саме так – Ісус сьогодні активно користувався б Інтернетом для Своєї проповіді. Очевидно, що така форма, як блог (інтернет-журнал) чи сайт (по суті – інтернет-книга), були би Ісусом використані для поширення Радісної Новини. Адже важко переоцінити важливість інтернет-простору як засобу поширення інформації та знаряддя міжлюдського спілкування.


Святіший Отець Бенедикт ХVІ у своєму посланні з нагоди 45-го Міжнародного дня суспільних комунікацій наголосив, що зростання кількості користувачів Інтернету веде до нових, якісних змін менталітету людського суспільства в цілому. На думку Папи, це ставить нові завдання і відкриває нові можливості: "Якщо їх мудро застосовувати, вони можуть допомогти задовольнити прагнення сенсу, істини та єдності, яке є найглибшим прагненням людської істоти",– пише Бенедикт ХVІ. І щоразу більшу роль починають відігравати соціальні інтернет-мережі (засоби віртуального спілкування), що стирають різницю між виробником та споживачем інформації. Молодь у цьому є особливо активною, як зазначає Святіший Отець.
Але Інтернет та соціальні мережі несуть також небезпеку знеособлення, поширення ідей антикатолицького та антихристиянського характеру, нав’язування світогляду, небезпечного для самого суспільства. І слабка присутність католиків як власне католиків у цьому новому просторі – просторі Інтернету робить – ці загрози особливо небезпечними.
Найлегше зі свого куточка критикувати якусь абстрактну Церкву за неприсутність у світовій мережі, забуваючи при цьому, що кожен католик є членом цієї Церкви. Духовенство становить заледве 0,5% членів Церкви, а то й менше. Що ж тоді з 99,5%? Адже і вони покликані благовістити. Кожен католик у Святому Таїнстві Миропомазання отримав не лише дар Духа Святого, так само як і апостоли на день П’ятидесятниці (DH 1319), але й завдання розширювати Його Царство як воїн Христа. Кожен католик є покликаний боронити і поширювати католицьку віру. І про це не можна забувати.
Не треба чекати на команду «згори» – якогось особливого декрету чи розпорядження єпископа. Треба самому ставати до розбудови Царства Божого на просторах Інтернету. Для цього не потрібно величезних ресурсів, а лише бажання, трохи часу, присвяченого Богові, особиста молитва, сакраментальне життя і прагнення добре пізнати свою віру та поділитися цим знанням із іншими. Можливості для цього є колосальні: соціальні мережі типу Facebook, Twitter, Google+, крім цього, на різних сервісах можна засновувати безоплатні блоги і сайти, різноманітні форуми.
І наш проект Milites Christi Imperatoris, частиною якого є "Католицький Оглядач", також розпочав своє існування як ініціатива групи небайдужих католиків. І лише коли цей проект розпочав функціонування, то був визнаний церковною єрархією. Не слід боятися боронити свою віру і поширювати її. Треба розвивати у собі співчуття з Церквою, про яке говорив св.Ігнатій Лойола у своїх "Духовних вправах". Сьогодні це співчуття з Церквою має надихнути нас на активну присутність у Інтернеті католиків як власне католиків, особливо католицької молоді, адже саме молодь є найактивнішими користувачами Інтернету.

Отець Орест-Дмитро ВІЛЬЧИНСЬКИЙ,
Керівник проекту Milites Christi Imperatoris, редактор

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар