Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 28 серпня 2012 р.

МІСТО СВЯТОЇ КЛАРИ


Любов небесна є така ж реальна, як Любов земна. Цю тезу довела своїм життям послідовниця св. Франциска – св.Клара. Засновниця одного з найбільших жіночих орденів – "Кларисок", вона готувала духовне воїнство, яке діє не силою, а переконанням, а радше – переконує безсиллям.



Життєвий шлях цієї святої вражає і надихає своєю християнською сміливістю, впевненістю. Для святої людини Бог пояснює і стверджує все – і св.Клара не стала винятком. Вона, як і св. Франциск, народилася в Ассизі в кінці XIII ст., в шляхетній італійській родині. Дівчина отримала пророче ім’я, Chiara – що означає "світло, чистота". Приблизно у віці 12 років вона вперше зустріла св.Франциска, і зерно покликання почало проростати. Після тривалого слухання проповідей засновника "братів менших" вона остаточно визначилась. Св.Клара захотіла стати "сестрою братам меншим", тобто, заснувати Другий орден францисканців. Батьки були принципово проти цього й декілька разів хотіли видати її заміж. Але 18-річна дівчина прийняла зріле, виважене рішення дорослої людини. За благословенням Гвідо, єпископа Ассизі, Вербної Неділі 1211 р., у церкві Порціункули, Франциск приймає обітниці Клари і дає їй чернечий хабіт. Відтоді вона стає нареченою Христа. За деякий час до неї долучилися її матір Ортолана та рідна сестра Агнеса, які були згодом беатифіковані. "Клариски" зорганізували монастир при церкві св.Даміяна з допомогою "братів менших" і Франциска. Ці два францисканські ордени підтримували один одного духовно і молитовно. Тогочасні джерела свідчать, що в обох орденів св.Франциска можна знайти багато чоловіків і жінок з усіх соціальних прошарків. Йшли до Ордену, залишивши все заради Христа і обравши крайню убогість – і цим заслужили на велику повагу з боку мирян, Понтифіка і кардиналів. Папа Інокентій III надав Другому францисканському ордену "привілей бідності". На підставі цього документу "сестри менші" не могли володіти ніякою матеріальною власністю. Папа визнав євангельську святість францисканської харизми ордену. Клара проповідувала своїм життям такі чесноти як послух, любов до ближнього, дух чистоти та покаяння, як настоятельниця служила своїм "сестрам", коли вони того потребували. Св.Клара ще за її життя удостоїлася стати учасницею кількох Господніх чуд. Вона бачила Месу під проводом св.Франциска, коли перебувала в іншому місці (через це її вважають покровителькою телебачення), відігнала ціле військо найманців, тримаючи саму тільки дароносицю в руках, примножувала хліби. Після радикально аскетичного способу життя в монастирі впродовж 42 років, її було швидко канонізовано.


Папа Бенедикт XVI так сказав про святу Клару: "Вся Церква через містичне шлюбне покликання богопосвячених дів являє те, чим вона буде завжди: прекрасною й чистою Христовою Нареченою".

Тетяна СКВОРЦОВА

ФОТО:

Свята Клара

Базиліка святої Клари в Ассизі

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар