Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 8 серпня 2012 р.

ТУТ НАРОДИВСЯ ПАПА


 Липень 2005 р. я провела у Кракові. Протягом тижня було спекотно, а на вихідні, коли був вільний від лекцій час, як правило, падав дощ. І от якось, попри недільну негоду ми з друзями вирішили скористатися нагодою і відвідати Вадовіце, малу батьківщину Кароля Войтили.



Сьогодні Вадовіце відоме на увесь світ саме завдяки тому, що там 1920 р. народився майбутній Папа Римський. Переважна більшість туристів – це радше прочани, котрі їдуть саме до місць, пов’язаних з Йоаном Павлом ІІ.
Проте саме містечко могло би бути цікавим для відвідин хоча би тому, що його історія починається наприкінці Х - початку ХІ ст. Перші ж згадки у літописах датуються 1325-1327 рр.
Звісно, за стільки століть Вадовіце пережили часи розквіту і занепаду. XVIXVII ст. були роками розквіту ремісництва і торгівлі, і невеличке містечко стало економічним центром Малопольщі. До слова сказати, можновладцем тоді був теолог і філософ, декан Краківської Академії, Марчін Вадовіта (нар.1567 р.). Економічний розквіт не міг не відобразитися на архітектурі міста і на його святинях. Й досі приємне враження складає пішохідна прогулянка центром, з характерною бруківкою і кав’ярнями під відкритим небом. До речі, саме у Вадовіцах можна скуштувати улюблені "кремувкі" Папи.
Проте, ніде правди діти, І Світова війна, потім ІІ Світова, і, безумовно, роки "комунізму" залишили не найкращий слід у зовнішньому вигляді міста. Хоча навіть дотепер, після лихоліть ХХ ст., є чим помилуватися на малій батьківщині Кароля Войтили.


У самому центрі знаходиться базиліка XV ст. ( перебудована у XVIII ст.) з чудотворною іконою Божої Матері Неустанної Помочі. У цій святині хрестили маленького Кароля, там він приймав перше причастя. Поруч, на вул. Костельній, 7, – музей "Будинок родини Святого Отця", де зібрано меморіальні речі, фотографії, що розповідають про родину Войтил і перші роки життя Кароля, його дитинство та юність. Звісно, цікаво подивитися квартиру, де ріс майбутній Папа Римський. Відвідуючи Вадовіце, не варто поспішати і очікувати чогось надзвичайного. певною мірою час зупинився. Варто прислухатися до тиші, пройтися вузенькими вуличками, якими колись він ходив. Зайти у Базиліку, завітати у родинний дім-музей Папи, посидіти у кав’ярні, почитати книжку.


Звісно, можна сказати, що там надто багато Йоана Павла ІІ: скульптури, меморіальні надписи, фотографії тощо. По-людськи можна це зрозуміти, бо серед багатьох славних "вадовіччан" Кароль Войтила є найславнішим і мешканці містечка справді мають ким пишатися і кому славу складати.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ

ФОТО:

Вадовіце – центр міста

Базиліка

Будинок родини Святого Отця


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар