Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 31 серпня 2012 р.

СЛАВНЕ МІСТО ХЕРСОНЕС

 Якщо говорити про перших католиків власне у місті Севастополі (давньому Херсонесі), то вони з’явилися тут від моменту його заснування. Тома Макензі, засновник Севастополя – нащадок стародавнього шотландського католицького роду. Багато офіцерів та інші чини в російській армії того і більш пізнього часу мали католицьке віросповідання.



Засновник Херсонеського музею Костюшко-Валюжинич, який першим почав розкопувати славне місто Херсонес і домігся надання музейної цінності цим розкопкам, також був католиком. Відомо, що історично католицька громада Севастополя, яка налічувала близько 3000 чоловік (2000 – військові), 1897 року отримала дозвіл від монарха на будівництво в місті католицького храму. Парафіяни викупили за зібрані гроші ділянку землі на вулиці Театральній і придбали необхідні будматеріали.
Розгорілася оборона Севастополя. І громада безоплатно передала всі ці будівельні матеріали для будівництва військових укріплень.
Після закінчення війни знову були зібрані кошти, і за проектом архітектора Третесського 1905 року було розпочато будівництво храму. Закінчили його будувати 1911 року, і в квітні місяці храм був урочисто освячений. Після комуністичних репресій 1937 року в католицькій громаді Севастополя залишилося 77 осіб. Священик – Матвій Гудайтіс – був розстріляний. Міська влада змусила осиротілих парафіян підписати документи про передачу будівлі святині місту.
Але справжнього удару було завдано 1958 року, коли влада ухвалила рішення зробити з храму кінотеатр. І храм почали руйнувати. Тоді розібрали парапет по всьому периметру даху, сам дах, зруйнували колони, розбили звід, зробили скляний "намордник"...
Відродженням католицької громади в місті після перебудови опікувалася Леоніда Петрівна Чернишова: "На початку 1993 року я почула на радіо, що відкрився католицький храм в Ялті. Ми з дочкою поїхали, знайшли храм, познайомилися зі священиком… Він дав адреси севастопольських католиків. Пізніше я дала оголошення на радіо, і запросила зібратися тих, хто має польське коріння або католицьке віросповідання. Так зібралася група, яка налічувала близько 20-ти осіб. Священик приїжджав до нас двічі на місяць в неділі, вів Богослужіння і первинну катехизацію у музичній школі. Місто було закритим, й іноді отця не пропускали… Незабаром єпископ Ян Ольшанський призначив на постійне служіння отця-мар’янина Леоніда Ткачука. Так в будинку напроти будівлі храму в кінці 1993 р. відкрилася каплиця, де вірні щонеділі стали збиратися на молитву і богослужіння…"
Протягом чотирьох місяців парафіяни пікетували біля будівлі храму, збиралися там на молитву, зверталися до місцевих мешканців за підтримкою. Багато хто підходив. Люди розповідали, як вони брали тут участь у будівництві, ділилися своїми спогадами про ті події, говорили слова співчуття і підтримки.
Міська влада залишалася глухою до закликів і прохань севастопольців-католиків. Богослужіння дозволяли проводити тільки на великі свята на вулиці – біля стін храму.
Так сформувалася севастопольська парафія св.Клімента. Багато наших парафіян приїхали в місто як молоді будівельники, як сім’ї військовослужбовців, є і ті, хто приїхав пізніше – після того, як місто вже відкрили. Можна говорити вже й про третє покоління католиків: бабусі не натішаться на онуків, які приймають тут Перше Причастя. Зараз наша громада налічує близько 400 осіб, які постійно збираються на недільні Богослужіння та на свята. Багато хто приїжджає з навколишніх сіл, і навіть з Бахчисарая (бл. 50 км). Зростають сім’ї, вінчаються і приймають хрещення нові члени нашої громади. Працює недільна школа. Є спеціальна "дитяча" Меса в неділю, діє дитячий ансамбль. Близько 10 юнаків склали присягу міністрантів та прислуговують при вівтарі. Кілька осіб належать до спільноти францисканських терціаріїв. Від 2009 року в нашому храмі служать отці-мар’яни Юрій Зімінський і Ян Білецький. Богослужіння відбуваються трьома мовами – російською, українською та польською. У будні дні після Богослужінь відбувається молитва за зцілення душі і тіла.
Зараз парафіяни почали рішучі дії для повернення аварійному будинку належного статусу католицького храму. Ми збираємо підписи городян на підтримку католицької громади. Під час останньої сесії міської ради ми стояли з пікетом біля входу в будівлю, щоб особисто засвідчити депутатам свою віру. Сподіваємося, що в червні під час розгляду питання про повернення храму будуть враховані у повній мірі останні розпорядження Президента про повернення майна релігійним організаціям.

Ірина ШУХТУЄВА

ФОТО:
Був храм – потім кінотеатр… Чи правитимуть ще колись Святі Меси у севастопольському католицькому храмі? Повернення цієї святині потребує довгої молитви…


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар