Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 6 березня 2013 р.

ХРИСТОС РОЗІП’ЯТИЙ. ДІЄГО ВЕЛАСКЕС, 1632, МУЗЕЙ ПРАДО, МАДРИД



Веласкес виконанав цей образ Христа Розіп’ятого на замовлення іспанського короля Філіпа IV для мадридського монастиря Сан Пласідо – видатний шедевр світового сакрального живопису. Тут ми бачимо Христа, прибитого до хреста так, як це уявляли в тогочасній Севільї, – чотирма цвяхами.



Веласкес, ідучи за принципами реалізму, малює тесані, зі скалками, ймовірно соснові дошки хреста (на думку вчених, саме такі були використані для Святого Хреста), відтворює розколи у деревині від цвяхів поруч із кожною з пробитих рук… Ісус – мертвий, на Його ранах – кров. Христове чоло осяяне, а низько похилену голову увінчує терновий вінець.
На обличчя Спасителя спадає довге волосся, частково закриваючи його, хоч така інтерпретація не була поширена у тогочасних сакральних творах. Можливо, митець намагався уникнути зображення страждань – ціла фігура Христа також спокійна, позбавлена надриву. Художник розміщує ноги Спасителя на підніжжі (нижній перекладині хреста), таким чином уникаючи будь-якого прив’язування фігури Розіп’ятого до простору. Це підкреслює враження спокою та самотності… На образі панує атмосфера цілковитої німої тиші.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар