Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 28 березня 2013 р.

СВЯТИЙ ПЕТРО


Вашку Фернандиш, музей Гран Вашку, Візеу, Португалія. Близько 1530 р.



Вашку Фернандиш (португ. Vasco Fernandes) широко знаний також як Гран Вашку (португ. Grão Vasco – Великий Вашку). Майстер працював у найяскравіший період історії португальського мистецтва, коли готику замінив монументальний і водночас вишуканий стиль "мануеліну"(від імені короля Мануеля І Щасливого). У "мануеліну" злилися елементи готики, мавританського стилю, індійські мотиви; він неначе відтворював екзотику щойно відкритих мореплавцями земель. Творчість Гран Вашку надихав і європейський ренесансний живопис: італійський, фламандський, німецькій.
Найкращі роботи митець створив у рідному Візеу. Серед них – "Святий Петро", написаний для кафедрального собору міста. Майстер зображує апостола як першого папу на Апостольському Престолі.
Апостол Петро спрямовує до люду Божого жест благословення. Згідно з євангельською символікою, головним атрибутом святого Петра є ключі, які символізують найвищу владу над Церквою – зібранням вірних: "Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву, й що пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв’яжеш, те буде зв’язане на небі; і те, що ти на землі розв’яжеш, те буде розв’язане й на небі"(Мт 16, 18-19).


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар