Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 7 березня 2013 р.

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЛІДЕР?



У серпні минулого року із нагоди урочистості Внебовзяття Богородиці французький єпископат закликав місцевих католиків розпочати спеціальну молитву до Богородиці – Цариці Франції. Зокрема, французів закликали молитися за громадян, які постраждали від наслідків економічної кризи, за політичних лідерів країни, за сім’ї та молодь.



Молитва до Богородиці – Цариці Франції має давню і глибоку традицію. Вона постала 1638 року за велінням короля Людовика ХІІІ. Одна з версій виникнення молитви твердить, що Людовик ХІІІ присвятив Францію Богородиці, дякуючи Їй за спадкоємця престолу, який народився аж по 23-х роках шлюбу з Анною Австрійською. Кількома століттями пізніше, після ІІ Світової війни, ця молитва була занедбана французами. І от на таку, здавалося б, радісну звістку сучасне суспільство Франції відреагувало досить дивно.
Деякі ЗМІ вважають, що, по-перше, ця ініціатива буцімто пов’язана з політичними розрахунками з приводу важливих законодавчих рішень. На це єпископат змушений був відповісти, спеціально наголошуючи, що молитва не пропонується "з розрахунку", бо єпископи служать усім людям – і роблять це в ім’я Христа. А для розв’язання внутрішніх проблем країни й справді потрібно просити сили духовної проникливості. Тож кому ще довіритися, як не Божій Матері й Матері людства?
По-друге, деякі ЗМІ стверджують, що ця молитва є політичним актом проти запропонованих одностатевих шлюбів… На такий закид представник французького єпископату зазначив, що, звичайно, існує велике занепокоєння сучасним станом французької родини, і єпископи цього не приховують, бо ситуація дуже серйозна і тривожна. І в таких справах, як економічна криза чи проблеми сім’ї, Церква повинна шукати духовного просвітлення.
Згаданий перебіг подій та реакція суспільства на просту молитву до Пресвятої Діви про допомогу не може не викликати думок щодо ірраціональності, якою живе цей світ. І справді, якщо сучасний світ проголошує себе атеїстичним, то хіба його обходить, про що там молиться Католицька Церква? Чому суспільство лякається простої молитви християнина до Матері Божої? Або ж – парадокс! – насправді цей світ на підсвідомому рівні все ж таки вірить у силу Материнського заступництва, у силу Слова, яке Вона носить в собі.
Якщо розглядати цю дивну проблему з погляду авторитету Церкви, то на питання журналіста агенції Zenit про так званий "період мовчання" щодо постаті Марії після ІІ Ватиканського Собору президент Товариства маріологів Америки о. Джеймс Фалан зауважив: з цілого ряду причин у пособорний період спостерігався спад ушанування Діви Марії в Церкві. Зміни, що відбулися на початку 1960-х рр., справді мали наслідком певний колапс у сприйнятті Марії та відданості Їй. Ці процеси насамперед стосуються розвинених країн, також і Франції. "Але нині у Церкві постало багато рухів, які наново відкривають важливість Пресвятої Діви Марії, молитви Розарію, ролі Богородиці в сімейній молитві", – зазначив о. Фалан.
На завершення хочу навести одну досить цікаву думку, яку висловив о. Джеймс Фалан на ХХІІІ Міжнародному маріологічному конгресі, що відбувся у вересні ц. р.: "Завдяки цьому Року Віри, у новій євангелізації Церкви Марія є Матір’ю, яка також є лідером євангелізації". І я вам скажу, що такого Лідера сучасний світ насправді потребує.

Ірина ОСТРОВСЬКА

ФОТО:
Людовик ХІІІ присвячує Францію Богородиці – з картини XVII ст.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар