Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 18 березня 2013 р.

ЄПИСКОПСЬКІ ІНСИГНІЇ



За незначними відмінностями, значення єпископських клейнодів є однаковим для католицьких єпископів римського та візантійського обрядів.







Пасторал – пасторський посох, жезл – знак єпископської влади. Першими його почали використовувати абати, а саме св. Колумбан (†615 рік). Верхівка пасторалу символізує пастирську опіку: цим верхів’ям єпископ утримує вірних від зла й скеровує до добра так, як пастир направляє своїх овець. Середня частина символізує опору і служіння людям та зміцнення їхньої віри. Нижня загострена частина означає пастирську турботу через заохочення, напоумлення, ба навіть догану. Починаючи з ХІІ століття, папи використовують простий пасторал із хрестом.


Митра – особливий головний убір єпископа, що використовується під час Літургії. У єпископів Римо-Католицької Церкви він складається з двох тканинних трикутників, з’єднаних тканиною, з двома низхідними стрічками, що спадають на потилицю. Митра – "шолом спасіння", а два її загострених краї символізують Старий і Новий Завіти. Католицькі єпископи візантійського обряду носять митру у вигляді корони, оздобленої іконами.



Перстень є знаком гідності, вважається символом печатки істинної віри та заручин єпископа з його Церквою – дієцезією (єпархією).



Нагрудний хрест – це хрест зі шляхетного металу, який містить релікварій із мощами мучеників, через що він символізує перемогу над стражданням і смертю. А крім того, хрест нагадує єпископові про страждання Христа, про Його могутній захист від ворогів спасіння. Нагрудний хрест також має нагадувати духовенству про їхню вірність Христу.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/





Немає коментарів:

Дописати коментар