Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 11 березня 2013 р.

СОБОРУ СВ. ОЛЕКСАНДРА – 170!



30 вересня 2012 року найстарший зі збережених у Києві римо-католицьких храмів – співкафедральний собор св. Олександра – святкував своє 170-річчя.



Цей собор має непросту історію: його будували понад чверть століття. Історія святині розпочалася 1814 року. Дерев’яний храм на той час згорів, і граф Потоцький написав до російського імператора Олександра І прохання про будівництво нового храму. Будували довго і складно: збір коштів затягнувся, заважало розміщення на зсуві, який постійно треба було наново укріплювати, що потребувало додаткових коштів. Починали будівництво отці-домініканці, але після поразки польського повстання (1830-1831 рр.) вони мусили знову виїхати з Києва, як покинули його колись у Середньовіччі.
Сучасна святиня в стилі класицизму врешті постала 1842 року – саме тоді собор було освячено. Він не припиняв своєї діяльності до 1937 року, коли арештували і стратили останнього за комуністичних часів настоятеля, Сигізмунда Квасневського. Парафію, яка налічувала понад 20 тисяч вірних, фактично розігнали… Хоча загалом на кінець ХІХ ст. у Києві було вже понад 33 тисячі католиків – тому почали будувати храм св. Миколая; також діяло кілька каплиць при навчальних закладах.
Нова історія собору св. Олександра розпочалася в 1990-ті роки молебнями та Святими Месами на сходах святині, які правив о. Ян Крапан (нині він виїхав до Латвії, де продовжує душпастирську діяльність, попри поважний вік). Отець Ян, який від 1986 року був настоятелем храму Воздвиження Святого Хреста на Святошині, фактично й домігся повернення святині (бодай в аварійному стані) та розпочав реконструкцію будівлі й духовне відродження парафії.

Ірина МАКСИМЕНКО


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар