Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 12 листопада 2012 р.

ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ З ОСТРОГУ


Іркутськ – одне з найцікавіших міст Східного Сибіру. Скажу відверто, хотілося написати – "найтрагічніших". Але, як часто в житті буває, саме трагедія і біль творять буття, вчать радіти простим речам і насолоджуватися красою миті, бо завтра вже може не настати.



Річ у тім, що Іркутськ від самого початку був острогом, закладеним 6 липня 1661 р. за наказом єнісейського воєводи. Від самого початку місто планувалося як місце відбування покарань. Так було і в ХVII ст., і згодом, за часів Катерини ІІ, і за Миколи Палкіна, і у ХХ ст. також. Близькість до сейсмічно активного Байкальського рифту створює специфічну сейсмічну ситуацію: там майже постійно відбуваються невеликі землетруси, що також додає відчуття плинності всього земного. І при цьому перші ознаки присутності там людини сягають 50 тисяч років тому!



Архітектура міста є відбиттям його історії – і в позитивному, і в негативному сенсі. Про негатив ми тут не пишемо, а от з позитивних речей – архітектурний еклектизм насправді заворожує. Тут є і шедеври дерев’яного зодчества, і яскраві приклади сибірського бароко – так, історики мистецтва говорять про існування такого стилю. Тут є і костел, і мечеть з мінаретом, і буддистські дацани, і, звісно, православні куполи. Створюючи острог імперського масштабу, влада створила й модель всесвіту в одному місті. Духівники й місіонери всіх конфесій великої імперії приходили в місто, щоб допомогти тим, хто туди потрапив не з власної волі. І будували храми, і біля храмів зводили будівлі, такі, які б їм нагадували далеку й улюблену батьківщину. Кожен привносив щось своє. Дивно, але в моїй пам’яті Іркутськ закарбувався як затишне й відкрите для всіх місце з п’янким запахом тайги, яка оточує місто з усіх боків, а також дивовижним чаєм із молоком, рецептом якого я хочу поділитися.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ

ФОТО:

Новий кафедральний собор Непорочного Серця Божої Матері в Іркутську – центральний храм дієцезії святого Йосифа (фото о.П.-А.Дохналека)

Старий католицький храм Успіння Богородиці – збудований 1884 р. Нині тут філармонія та органний зал


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар