Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 5 листопада 2012 р.

БАЗИЛІКА СВЯТОЇ РОДИНИ


Польське місто Ченстохова відоме на весь світ завдяки Санктуарію Матері Божої Ченстоховської. Натомість пересічні паломники не надто добре обізнані з іще однією унікальною святинею цього краю, одним із найбільших у Європі храмів у неоготичному стилі – Архікафедральною базилікою Святої Родини, головного храму Ченстоховської дієцезії.



Історію будівництва цієї святині відкрило ХХ сторіччя. Тоді в Ченстохові існувало три римо-католицькі храми: св.Зиґмунда (найстаріший), св.Варвари та св.Йосипа. Але й вони не могли задовольнити душпастирських потреб великої кількості місцевих вірних, які потребували постійної опіки священиків. Рішення розпочати будівництво визрівало більш ніж 50 років – і ось настав 1900 рік, коли проект нового храму презентував варшавський архітектор Костянтин Войцеховський (Konstanty Wojciechowski).
Цей проект був виконаний пишно: пан Войцеховський спроектував монументальну неоготичну святиню, яка й сьогодні перевершує своїми розмірами більшість храмів не лише в Польщі, а й в усій Європі. Будівництво цієї визначної сакральної споруди тривало ціле ХХ століття. Історія цієї будови справді вражає: споруджували святиню за часів, коли здавалося, ніби світ охопила сама лише руйнація.
7 вересня 1902 року був освячений наріжний камінь святині й тоді ж було вирішено віддати її та всю майбутню парафію під опіку Святої Родини. Майбутні розміри храму, будівництво якого власне розпочалося, насправді були непересічні: його довжина мала становити 100 м, висота головної нави – 27 м, ширина трансепта (поперечної нави) – 46 м, ширина навового корпусу – 32 м, висота двох веж від фасаду храму – близько 80 м кожна. План храму від початку мав форму латинського хреста.
7 грудня 1907 р. о. Євсевій Рейман (Euzebiusz Rejman) з Ясної Гори, пріор Ордену Святого Павла Першого Пустельника, здійснив перше освячення храму Пресвятої Родини. Першу Святу Месу тут урочисто відслужили за рік, – 8 грудня 1908 р., у день Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. А далі розпочалися трагічні для польської історії події, і до початку І Світової війни залишалося зовсім мало часу…
Попри все, визначний момент для ченстоховських католиків настав 29 жовтня 1917 року – майже тоді ж, коли в Росії спалахнула Жовтнева революція. Саме тоді в Ченстохові було офіційно засновано парафію Святої Родини. Хоч це був тяжкий міжвоєнний час (тільки-но закінчилася І Світова), будівництво святині тривало й надалі.
1925 року постала Ченстоховська дієцезія. Храм Святої Родини став кафедральним собором і продовжував розбудовуватися, набуваючи сучасного вигляду як зсередини, так і ззовні. Зокрема, 1949 року тут закінчили будівництво 101-голосного органу, до якого додали пізніше ще дев’ять голосів. 1950 року врешті-решт відбулося урочисте освячення – вже кафедрального собору Святої Родини.
1962 року папа Йоан XXIII надав собору титул Меншої Базиліки. Цей титул Церква надає визначній святині, яка має велику цінність як пам’ятка сакрального мистецтва, відзначається літургійними відправами, приймає паломників та славиться своїми душпастирями. Минуло 30 років, і Кафедральна базиліка Святої Родини була піднесена бл.Йоаном Павлом ІІ до статусу Архікафедральної.
…Нині велична та ошатна святиня на вул.Краковській розвивається під опікою Божого Провидіння далі – як і парафія Святої Родини. Дивом дивуєшся: ось так треба будувати! Зростати попри важкі випробування – це приклад і для кожного з нас, адже ми є Божим храмом за своєю суттю (див. 1 Кор 3, 16-17). Ця історія також може стати особливим знаком для родин, які бажають зростати у вірі та святості й не зважають на будь-які негаразди.

Анця КУШНИЦЬКА

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар