Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 20 листопада 2012 р.

ВІРНИЙ ЖИТОМИР


Є легенда про вірного дружинника Житомира. Він служив першому київському князю-християнину Аскольду та не підкорився Віщому Олегові, коли той захопив владу на Русі. Зрікшись язичника Олега, Житомир полишив Київ. Ішов він геть на захід, аж опинився на високій скелі при злитті двох річок, посеред густого заповідного лісу…



Тут, як свідчить Микола Трипольський, православний священик та історик ХІХ ст., і зупинився славний русич Житомир. Із часом на кам’яній скелі постав дерев’яний замок – він і дав назву сучасній Замковій горі. Посеред лісів та річок з’явилися поселення одного з найдавніших міст сучасної України.
Було все так чи ні, сьогодні вже ніхто не доведе. А легендарна вірність донині є прикметою Житомира: це місто лише за 1917 рік пережило 13 змін влади. Скільки політичних змін було, а християнська віра живе.
Житомир католицький – це катедра святої Софії, центральний храм столиці сучасної Києво-Житомирської дієцезії. Перед кафедральним собором встановлено пам’ятник блаж. Йоану Павлу ІІ, який було відкрито й освячено 22 жовтня 2011 р.
Тут є і майже зруйновані давні пам’ятки, наприклад, каплиця св. Миколая, збудована у XVIII ст. на місці стародавнього католицького храму. Комуністи зробили тут клуб, потім святиня повністю занепала. Хоча турботливі руки ще могли б її відновити… Жалюгідним видовищем стали келії єзуїтського монастиря. Звісно, багато часу минуло від 1724 р., коли їх спорудили, але все одно шкода, що сьогодні це фактично купа цегли.
Серед сучасних житомирських парафіяльних і монастирських святинь, будівництво або відновлення яких у 1990-ті роки мобілізувало місцевих вірних, особливо вирізняється т.зв. "семінарійний костел" – францисканський парафіяльний храм св. Йоана з Дуклі, зведений 1842 р. на місці старого дерев’яного. Тоді ж францисканці, перші власники святині, потрапили в немилість до царської влади… Влада в особі Петербурзького духовного колегіуму, аби зберегти храм і монастирські приміщення, передала все це тодішній Луцько-Житомирській дієцезії під семінарію. Серце дієцезії – колиска майбутніх пастирів Божого стада – билося тут до горезвісної відмітки "1917". Громадянську війну змінив червоний терор.
Францисканці повернулись у Житомир 1992 року. Колись вони тішилися цим храмом, а тепер дістали сплюндровану святиню, та ще й монастир забрав військкомат. Воскресіння святині настало 1997 р.: єпископ Ян Пурвінський знову освятив відновлений храм св. Йоана з Дуклі. Монастир, який є центром Провінції святого архангела Михаїла Братів Менших (францисканців) в Україні, держава спромоглася повернути власникам лише 2006 року. Він височіє на початку вулиці Київської в самому центрі Житомира – міста, недарма овіяного легендою про вірність впертого дружинника…

Вероніка ЧУМАЧЕНКО

ФОТО:


Храм святого Йоана з Дуклі – сучасний вигляд


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар