Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 29 листопада 2012 р.

ПРОМЕНІ МИЛОСЕРДЯ


Щоденник св.Фаустини Ковальської містить опис ікони (образу) Ісуса Милосердного. Цей образ Сам Господь доручив с.Фаустині: вона мала описати те, що бачила, художнику, а вже той – написати ікону. Щоправда, сестра розплакалася, коли побачила, наскільки рукотворний образ не співпадав із тим, яким прекрасним вона бачила Милосердного Бога у своєму містичному досвіді…



За словами Ісуса, промені, що виходять з Його Найсвятішого Серця, є ознакою Крові і води: білий промінь – це вода, яка робить душі праведними, а червоний – Кров, що є життям душ. "Ці два промені проблиснули з глибин Мого найніжнішого Милосердя, коли Моє терпляче Серце було пробите списом на хресті… щасливий той, що житиме в їхньому захисті, бо справедлива Божа рука його не доторкнеться".
Католицькі автори спостерегли, що цей малюнок має в собі всі необхідні складники не лише східної, а й західної ікони – немовби злиття традицій обох обрядів. Особа Ісуса представлена в небесній Славі, і світло лине від Його Тіла й одягу, а особливо – з Його грудей. Це Син Божий у прославленому Тілі, подібно як в іконах східного обряду. Але водночас Ісус має тілесну постать із ранами Своїх Страстей, а Його обличчя має вираз теплого співчуття до нас, як на іконах Святого Обличчя і Пресвятого Серця Ісусового в західному обряді.
Ця ікона нам підсумовує Великий четвер, Велику п’ятницю і сам Великдень. Ісус входить, осяяний, закритими дверима на зустріч з апостолами у Великодню неділю і підносить руку на знак благословення, долаючи їхній страх (Йн 20, 19-23). Сама Велика п’ятниця зображена пробитим Ісусовим Серцем, із якого випливають струмені Божого Милосердя, цілковито вилиті за нас на хресті (Йн 19, 34). А одяг Ісуса нагадує нам Великий четвер і встановлення Святої Літургії і Причастя. За старозавітним звичаєм, тільки первосвященикові дозволено носити цю білу ризу, щоб увійти у святилище, пожертвувати кровну жертву і вийти зі святині з піднесеною рукою, передаючи благословення від Бога для всіх людей (Лев 16, 1-4; Сир 50, 18-21).
Подібно в іконі Ісус представляється як Агнець Божий, який постійно жертвує за нас всі заслуги Своєї самопожертви перед правдивим святилищем – троном Господа Бога в Небі (Євр 7, 24-25, 9, 23-28). Через цю чисту і найдосконалішу самопожертву Ісус, наш Великий Первосвященик, може тепер благословити Своїх апостолів найдосконалішим благословенням – водою і Кров’ю, тобто Хрещенням і Святим Причастям – особливою і освячувальною злукою з Ним Самим.
Насамкінець ми зауважуємо, що на цій іконі Ісус виступає з майже цілковитої темряви, просвічуючи затьмарення нашого віку Своїм спасенним світлом і променями Милосердя.

За матеріалами порталу "Жива вервиця"

ФОТО:
Образ Ісуса Милосердного роботи Е.Казимировського, 1934 р.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар