Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 15 листопада 2012 р.

МИЛИЙ МІНЛИВИЙ МІЛАН


Є міста, які приваблюють своєю урочистістю, деякі – артистичністю, інші – динамічністю, ще інші – затишком, а одне – душевністю. У Мілані, розташованому в Ломбардії, що на півночі Італії та межує з Австрією, гармонійно поєднується все, створюючи мінливі міські пейзажі.



За свою понад тисячолітню історію Мілан увібрав багато чого. Заснований приблизно 400 р. до Христа галлами, він пам’ятає і перебування в статусі римської колонії, і варварські руйнації та гоніння на перших християн, і занепад Римської імперії, і розквіт періоду ломбардійної ліги (коли міста Ломбардії проголосили своє самоврядування), і входження до складу Австрії, і війни за об’єднання Італії, і Наполеона, і Муссоліні, і... Зараз це місто асоціюється із центром моди й комфорту, де сильні світу цього втішаються вишуканими стравами й одягом, бавлячи свій слух неперевершеною акустикою міланської опери "Ла Скала".
Мінливість милого Мілану визначається і з історичного погляду. Як одне із перших християнських міст на території сучасної Італії, він зазнав жорстоких репресій. Коли ж імператор Костянтин проголосив едикт про віротерпимість стосовно християн, тут одразу виникло багато церков і був призначений перший єпископ Амвросій. На честь його імені й досі стоїть Базиліка святого Амвросія. Тривалий час Мілан був єпископським містом, а потім виборював самостійність. Зараз це неофіційна столиця світової індустрії моди, проте символом Мілана залишається собор Дуомо. Такий от він – мінливий і милий Мілан.



Міланська, або ломбардська кухня дещо відрізняється від кухні інших італійських регіонів. Близькість Альп, широкі родючі долини, "австрійський" період – усе залишило свій відбиток. Зокрема, тут набагато більше вживають вершкового масла й вершків, чого немає, наприклад, на Сицилії. Регіон, багатий на пасовища та луки, не знає тривалих періодів посухи, тому тут не звикли економити й робити свято "з нічого", а кашу – "з сокири". Відбір продуктів завжди ретельний, а рецепти складні й вишукані. Проте є й такі, які, проявивши фантазію, можна приготувати й на нашій кухні. Наприклад, поленту…

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ

Полента

6,5 чашок води,
2,5 чашки кукурудзяного борошна,
1 ст.л. солі,
50 г. вершкового масла,
1 склянка панірувальних сухарів,
оливкова олія за потребою.

Спосіб приготування

Доведіть воду до кипіння у великій емальованій каструлі з товстим дном і стінками. Посоліть. Температура води повинна бути постійно на межі кипіння. Поступово всипте борошно у воду, постійно розмішуючи його дерев'яною лопаточкою, щоб не прилипало до стінок і не було грудочок. Зменште вогонь до мінімуму і не припиняйте помішувати. Мірою готовності "каші" додавайте вершкове масло в 2-3 прийоми. За 20-25 хв. "каша" має стати густою і в’язкою і відділятися від дна каструлі. Коли полента буде готовою, викласти на столі або на дошці, розкачати. За звичаєм, її ріжуть ниткою на квадратики. Квадратики потрібно обкачати в панірувальних сухарях та обсмажити в оливковій олії.
Страву подають із грибним або журавлиновим соусом, з сирами, зі смаженими томатами, із часниковим маслом – до чого ваша душа лежить. Ще додамо склянку білого вина і запис виступу Карузо в театрі "Ла Скала". Смачного!

ФОТО:

Славетний Міланський собор

Домініканська церква Санта Марія делле Граціе – Богородиці Благодатної


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар