Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 26 листопада 2012 р.

ТАМ, ДЕ ТЕЧЕ РІКА


"Там, де тече велична ріка, що несе життєдайну вологу в спраглу землю, бере початок одна з найдавніших цивілізацій – єгипетська…" Так починаються уроки історії у школах з європейською моделлю освіти. Цікаво, як починають вивчення історії стародавнього світу в Китаї чи Індії, де археологи розкопують черепки, набагато давніші за єгипетські?.. Але не про це тут ітиметься, а про Єгипет, а саме: про коптського патріарха і кардинала Стефана І Сідарусса.



Попри давність християнської традиції Єгипту – адже ми пам’ятаємо і про біблійні перекази, і про роль Александрії в становленні християнства, – Коптська Католицька Церква відносно молода. Лише 1741 р. коптський патріарх Єрусалима Анастазій увійшов у повну єдність із Римом, а Папа Бенедикт XIV призначив для коптів окремий Вікаріат. 1824 року для коптів-католиків був призначений окремий Патріархат. Часи були надзвичайно складні, і на початку через утиски влади Османської імперії коптські католики не могли зводити церкви. Постійно точилися дискусії щодо порозуміння з коптськими православними. Попри все, 1829 року копти-католики отримали дозвіл на будівництво храмів, а 1899 року папа Лев ХІІІ повторно ввів єпископа Кирила в ранг патріарха.
Один з його майбутніх наступників, Стефан Сідарусс, народився в Каїрі 22 лютого 1904 р. У досить молодому віці став членом Конгрегації місіонерів св.Вікентія де Поль і здобув освіту у їхній школі у Франції. Там же вступив до духовної семінарії. 22 липня 1939 р. був висвячений на священика. Своє служіння почав у французькому Даксі. Крім виконань обов’язків душпастиря, почав викладацьку діяльність у семінарії Івро. Це тривало до 1946 р., коли він повернувся до Єгипту й рік очолював Церковний інститут коптських католиків у Тантасі.
9 серпня 1947 р. Стефан отримав номінацію на єпископа й очолив єпископат в Александрії. Єпископську консекрацію отримав 25 січня 1948 р. з рук патріарха Марка ІІ Хозама (до речі того, який доклав багато зусиль до інституціалізації Коптської Католицької Церкви). Згодом Сідарусс сам був обраний на пост патріарха Коптської Католицької Церкви в Александрії. Це відбулося 10 травня 1958 р. Як представник Східної Католицької Церкви, брав участь у ІІ Ватиканському Соборі.
Документи історії Собору відзначають його участь у дискусії навколо питання екуменізму, яка відбулася 18 листопада 1963 р. Про питання екуменізму йтиметься в одному із наступних номерів "КВ", але зараз хочу зазначити, що патріарха Стефана І, як й інших отців Східних Церков, які виступали разом із ним у цій дискусії, цікавило питання екуменічного діалогу з юдеями, що знайшло своє відображення в документах Собору.
Під час консисторії 22 лютого 1965 р. папа Павло VI зробив його кардиналом-єпископом. Тоді Стефану І виповнився 61 рік. Як ієрарх Східної Церкви, він не увійшов до колегії кардиналів без набуття латинського титулу.
Знаменного 1978 р. Стефанос І Сідарусс брав участь в обох конклавах. На останньому був обраний папою Йоан Павло ІІ, особливо близький йому за духом завдяки увазі до питань Східних Церков. Після досягнення вісімдесяти років патріарх Стефанос втратив право обирати й бути обраним під час конклаву, і після 28-річного служіння відійшов від справ Патріархату 24 травня 1986 р.
Через два роки, у віці 83 років, патріарх і кардинал Стефан І Сідарусс помер у своєму рідному місті Каїрі, де тече велична ріка Ніл, несучи спраглій землі благодатну вологу, як Стефан І Сідарусс ніс своїм вірним благодать Божого Слова.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар