Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

СПАСТИ ДИТИНУ – ВРЯТУВАТИ СВІТ


Ця стаття – для небайдужих. Для тих, хто, почувши фразу "Я хочу зробити аборт", не ховає голову в пісок, а хоче вберегти маленьку людину в лоні матері. Хто прагне насправді допомогти, і не лише на словах. Адже віра без справ, як відомо, є мертва.



Як доведеться стикнутися з "небажаною" вагітністю, то, перш за все, варто торкнутися першопричин: чому виникла загроза аборту? Неодружених молодих дівчат на аборт найчастіше штовхає спонукання батька дитини, страх перед власними батьками чи відсутність їхньої підтримки. Одружена жінка може перервати вагітність через кризу стосунків у подружжі, алкоголізм чоловіка, примус із його боку до аборту, матеріальні труднощі, наявність старших дітей. Сильним фактором є перинатальна діагностика та спонуки лікарів, які деколи наполегливо "рекомендують" аборт.
Допомога та супровід такої жінки починається зі спілкування. Потрібно спробувати в розмові виявити причину, заспокоїти та намагатися разом подивитися на цю ситуацію з різних боків. Вагітна жінка сприймає все більш вразливо та емоційно. Тому добре, щоб у такий час хтось був поряд і допоміг подивитися більш "тверезо", раціонально. І тут уже треба відштовхуватися від виявленої причини. Нерідко потрібна конкретна, практична допомога: зокрема, пошук іншого місця проживання, щоб жінка на деякий час вийшла з-під впливу осіб, які спонукають її зробити аборт; фінансова допомога. Однак найбільше вагітна жінка потребує підтримки, розради, терпеливості та трохи часу, щоб вона відчула, що не є сама в цій ситуації.
Наступний крок – донести правдиву інформацію про розвиток дитини в лоні матері. Існує твердження, що на ранніх етапах розвитку – це ще не дитина, це "лише" ембріон, плід. Натомість вагітній жінці варто розповісти про те, що відбувається в її лоні: про початок серцебиття дитини на 18-21 день від зачаття; розвиток нервової системи та чутливості: з 8-го тижня дитина реагує на дотик і біль; відбитки на пальцях, які з’являються на 10-й тиждень. Дуже добре показати жінці кольорові ілюстрації дитини відповідно до терміну її вагітності, дати в руки муляж. Можна запропонувати порвати ці малюнки, викинути у смітник муляж, адже вона має намір зробити саме це під час аборту – але зі своєю живою дитиною. Необхідно наголошувати на великій довірі дитини, яка всіма силами прямує до життя й розвитку, до своєї мами. Так можна розбудити в материнському серці почуття відповідальності за життя своєї дитини, яке вже триває, а не розпочнеться в момент народження.
Ще одним кроком є відкриття наслідків вчиненого аборту. Небажану вагітність усувають, щоби полегшити життя. Однак у момент здійснення аборту в житті цієї жінки та її найближчого оточення справжні проблеми лише розпочинаються. Аборт впливає на здоров’я жінки, зокрема – на її репродуктивну систему. Серед фізіологічних наслідків аборту розрізняють ранні та пізні прояви ознак в організмі жінки. До ранніх проявів належать пошкодження внутрішніх статевих органів, інфікування, надмірна кровотеча. Щороку фіксуються випадки, коли аборт закінчується смертю. До пізніх проявів належать важчий перебіг подальших вагітностей, безпліддя, загострення хронічних захворювань, позаматкові вагітності та онкологічні захворювання.
Наслідки аборту відбиваються не лише на тілі. Аборт – це вчинок супроти покликання жінки до материнства, тому він має дуже великий вплив на її психіку. Вже в перші миті після аборту значна кількість жінок переживають сором, почуття провини, страх. У подальшому їх супроводжують неприємні почуття в присутності вагітних жінок чи маленьких дітей; бажання "виправити" аборт повторною вагітністю; часті думки про аборт; депресія, суїцидальні думки. Трапляється, що жінка з перебігом часу після аборту починає зловживати медикаментами, алкоголем, наркотиками. Кажуть, що час лікує рани, але цей вислів не стосується аборту. Тому жінка, яка задумується над перериванням вагітності, має знати про наслідки аборту, щоб переосмислити, чи вона хоче, крім знищення своєї дитини, також стати на болючий шлях постабортного синдрому.
Єврейське передання каже, що хто вбиває одне життя – знищує цілий світ, а хто врятує одне життя – рятує цілий світ. Допомагаючи вагітній жінці в кризовий період, ми рятуємо одразу два світи – світ материнства і наш світ, до якого запрошена ця дитина, яка поки що є під її серцем. Нехай допоможе нам Господь, щоб наші слова і допомога торкалися розгубленого жіночого серця і допомагали прийняти дар материнства!

Матеріал підготувала с.Рафаїла ЧУЧМАН,
спільнота Дочок Матері Божої Неустанної Помочі



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар