Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

СОЦРЕАЛІСТИЧНА ОАЗА


 Нова Гута – це унікальне явище як для середньовічного Кракова, для Польщі, так і для артефактів соцреалістичної архітектури як таких. Скажу чесно: розумію скептицизм тих, хто не вносить у свій туристичний план Нову Гуту, мандруючи до Кракова.


Я й сама відвідала цю місцевість нещодавно, хоча в Кракові буваю досить часто. І не пошкодувала. Нарешті зрозуміла, про що йшлося майстрам світлого майбутнього.
Нова Гута має стару й нову історію. Стара  – це передмістя Кракова, село Могила, яке жило з того, що постачало городину в місто. Типові селянські господарства й сільський уклад життя. Аж 1949 р. було вирішено, що там буде збудовано місто-сад. На місці Могили вирішили збудувати робітниче селище з робітничою назвою Нова Гута – "нова сталеварня".
Проект забудови був продуманий досконало: тут адміністративний центр, поруч – клуб, ясла, садки, школи, будинок побуту, великі затишні квартири, широкі зелені вулиці. Там, на відміну від київської Борщагівки чи Троєщини, затишно. Алею троянд внесено до списку пам'яток ЮНЕСКО.
От тільки це було місто без Бога. Жодного храму в чітко розроблений план внесено не було. Залишився бароковий храм св.Бартоломея й абатство цистерціанців, які належали до Могили, що вже припинила існування. Парафії в Новій Гуті не було й не планувалося. Як результат  – тотальний моральний занепад, пиятика, проституція. Про це писав у своєму репортажі Ришард Капущинський на сторінках "Штандару молодих" 1955 р.
Поступово і суспільство, і краківська митрополія дійшли висновку, що Нова Гута потребує парафії. А настоятелем зголосився бути тоді ще молодий священик Кароль Войтила, який під час війни працював на виробництві й сподівався, що робітничий досвід допоможе йому порозумітися з людьми. 1956 р. влада дала дозвіл, 1960 р. скасувала його – і почалися масові заворушення: люди вимагали храму. Аж в 1967 – 1977 рр. будували Arku Pansku – парафію Божої Матері, аби мешканці Нової Гути отримали Божу опіку над собою.

Москолі з часниковим маслом (малопольська регіональна страва)
1/2 кг картоплі, 1/2 склянки борошна, 1 яйце, сіль за смаком.
Спосіб приготування: картоплю відварити, відцідити, почистити, потовкти. Додати яйце і борошно, замісити тісто. Тісто має не липнути до рук і не бути твердим. Розігріваємо сковорідку, формуємо невеликі млинці та смажимо на олії, попередньо посипавши борошном з обох боків. Подавати з часниковим маслом. Смачного!



ФОТО:

Arka Panska – "Ковчег Господній", храм парафії Божої Матері

Москолі
  

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар